

- Version
- Download 32
- File Size 3,65 Mb
- File Count 1
- Create Date September 2, 2022
- Last Updated July 17, 2023
Dragi educatori,
Astăzi, viețile tuturor dintre noi sunt de neimaginat fără internet și rețelele sociale. Acolo, diverse conținuturi ne atacă în fiecare zi, în fluxuri mari. Acest lucru ridică provocări pentru dezvoltarea de noi abilități - de a evalua conținutul oferit nouă și de a separa știrile de mincinoși, precum și de dezinformare, de aceea este deosebit de important să dezvoltăm alfabetizarea media, gândirea critică și abilitățile analitice.
Rolul școlii în epoca dezinformarii este crucial. Alfabetizarea media este totalitatea cunoștințelor, abilităților și obiceiurilor, care includ capacitatea de a înțelege mass-media și tehnologia, de a găsi, analiza și evalua informațiile difuzate în diverse canale media.
Formarea de alfabetizare media este percepută de dezvoltatorii acestei metode ca o modalitate cheie de a evalua și analiza critic conținutul care ajunge la noi, așa că în acest instrument veți găsi sfaturi despre învățarea și predarea despre mincinoși, exemple de sarcini pentru a identifica sursa și falsul. știri, pentru a evalua manipularea informațiilor diseminate, precum și sarcini și exerciții care promovează recunoașterea propagandei, dezinformării și știrilor false.
Noi, în calitate de educatori, trebuie să îi ajutăm pe elevi să învețe să folosească media în mod corespunzător și să evalueze critic conținutul lor, căutând, selectând și diseminând informații și idei în scopuri personale sau sociale.
Pentru atingerea acestor obiective, 7 organizații diferite PGI D-r IVAN BOGOV, 5o GYMNASIO VOLOU, ASSOCIATION DE COOPERATION AL DESAROLLO ABARKA, INTARATIONAL INSTITUT OF APPLIED PSYHOLOGY AND UMANESSCIINTS ASSOCIAZIONE CULTURALE, VILNIUS VOCATIONALESE,C. SC PSIHOFORWORLD și-a unit forțele și a inițiat proiectul JUIBAD - Alăturați-vă nouă în lupta împotriva dezinformarii.
Proiectul are scopul de a promova verificarea faptelor și gândirea critică în rândul elevilor de școală pentru a combate știrile false și dezinformarea online, în conformitate cu Comunicarea europeană care abordează dezinformarea online: o abordare europeană a știrilor false poate duce la mai multe consecințe negative legate de rasism, intoleranță, xenofobie, discriminare, precum și să producă convingeri false cu privire la subiecte legate de sănătate. În plus, știrile false pot crește discursul instigator la ură și alte rezultate negative.
Proiectul se bazează pe producerea a 3 rezultate intelectuale, traduse în 9 limbi, cu următoarele caracteristici și impact așteptat. Unul dintre cele 3 produse intelectuale dezvoltate de organizație în timpul proiectului se află în fața ochilor tăi.
Un „Manual online pentru profesori de școală împotriva știrilor false” este o carte electronică adresată profesorilor de școală, inclusiv metodologii pentru favorizarea gândirii critice și laterale în rândul elevilor prin exerciții de rezolvare a problemelor axate pe dezmințirea știrilor false; un test psihologic dedicat identificării elevilor expuși riscului de a fi supuși efectelor negative ale știrilor false; o metodologie de gamification pentru dezmințirea, gândirea laterală, detectarea gândirii critice a știrilor false conduse de profesori și exemple practice; și exerciții pentru profesori menite să explice efectul știrilor false în diferitele domenii ale predării pentru integrarea dedicată în programele școlare clasice.
În acest instrument metodologic veți găsi următoarele probleme:
• Știri false și dezinformare la diferite materii școlare Teoria și practica „Vaccin împotriva infodemiei”.
• Creșterea cunoștințelor educatorilor și profesorilor în educarea elevilor care manipulează propagandă, dezinformare și știri false.
• Ajutându-i să integreze aceste probleme în curriculumul diferitelor discipline.
• Conducerea dezvoltării politicilor școlare și a planificării acțiunilor în acest domeniu.
• Cum să descoperiți știrile false - 10 sfaturi pentru a preda și a învăța despre știrile false.
• Pericol de dezinformare și știri false, precum și creșterea gândirii critice.
• Instrumente de învățare non-formală, activități de competiție, jocuri, teatru social ca instrument de combatere a știrilor false, instrumente online.
• Gamificare și alte exerciții pentru elevi (jocuri reale).
Sperăm că această publicație, creată de noi, vă va fi utilă în planificarea și dezvoltarea alfabetizării media, abilităților analitice și gândirii critice ale elevilor dvs. în recunoașterea propagandei, dezinformării și mincinoșilor.
Echipa proiectului „JUIBAD – Alăturați-vă nouă în lupta împotriva dezinformarii”.