IO1 JUIBAD Manual for Teachers about Fake News – Bulgarian

people wearing costumes dancing together
people wearing costumes dancing together
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 85
  • File Size 3,72 Mb
  • File Count 1
  • Create Date June 13, 2022
  • Last Updated July 17, 2023

IO1 JUIBAD Manual for Teachers about Fake News - Bulgarian

Уважаеми учители,

Днес животът на всички ни е немислим без интернет и социалните мрежи. Там всеки ден ни атакува различно съдържание, на големи потоци. Това поставя предизвикателства пред развитието на нови умения – да оценяваме предоставеното ни съдържание и да отделяме новините от лъжците, както и от дезинформацията, затова е особено важно да развиваме медийна грамотност, критично мислене и аналитични умения.

Ролята на училището в ерата на дезинформацията е решаваща. Медийната грамотност е съвкупността от знания, умения и навици, които включват способността да се разбират медиите и технологиите, да се намира, анализира и оценява информацията, разпространявана в различни медийни канали.

Обучението по медийна грамотност се възприема от разработчиците на този метод като ключов начин за критична оценка и анализ на съдържанието, което достига до нас, така че в този инструмент ще намерите съвети за учене и преподаване на лъжци, примери за задачи за идентифициране на източника и фалшивите новини, за оценка на манипулирането на разпространената информация и задачи и упражнения, които насърчават разпознаването на пропаганда, дезинформация и фалшиви новини.

Ние, като преподаватели, трябва да помогнем на учениците да се научат да използват медиите правилно и да оценяват критично тяхното съдържание, като търсят, подбират и разпространяват информация и идеи за лични или социални цели.

To achieve these goals, 7 different organizations PGI D-r IVAN BOGOV, 5o GYMNASIO VOLOU, ASSOCIATION DE COOPERATION AL DESAROLLO ABARKA, INTARATIONAL INSTITUTE OF APPLIED PSYCHOLOGY AND HUMAN SCIENCIES ASSOCIAZIONE CULTURALE, VILNIUS VOCATIONAL TRAINING CENTRE OF TECHNOLOGIES, NAMOI, KAPADOKYA EGITIM VE ARASTIMA DERNEGI, SC PSIHOFORWORLD обединиха сили и инициираха проекта JUIBAD - Присъединете се към нас в битката срещу дезинформацията.

Проектът има за цел да насърчи проверката на фактите и критичното мислене сред учениците, за да се бори с фалшивите новини и онлайн дезинформацията, в съответствие с Европейското съобщение за справяне с онлайн дезинформацията: Европейски подход към фалшивите новини може да доведе до няколко отрицателни последици, свързани с расизъм, нетолерантност, ксенофобия, дискриминация, както и да създават фалшиви вярвания по теми, свързани със здравето. Освен това фалшивите новини могат да увеличат речта на омразата и други негативни резултати.

Проектът се основава на производството на 3 интелектуални резултата, преведени на 9 езика със следните характеристики и очаквано въздействие. Пред очите ви е един от 3-те интелектуални продукта, разработени от организацията по време на проекта.

Онлайн „Наръчник за училищни учители срещу фалшивите новини“ е електронна книга, насочена към училищните учители, включваща методологии за насърчаване на критичното и странично мислене сред учениците чрез упражнения за решаване на проблеми, фокусирани върху развенчаването на фалшиви новини; психологически тест, посветен на идентифицирането на ученици, изложени на риск от негативни ефекти от фалшиви новини; методология за геймификация за развенчаване, странично мислене, критично мислене, откриване на фалшиви новини, водени от училищни учители и практически примери; и упражнения за учители, предназначени да обяснят ефекта от фалшивите новини в няколко области на преподаване за целенасочената интеграция в класическите училищни програми.

В този методически инструмент ще намерите следните проблеми:
• Фалшиви новини и дезинформация в различни училищни предмети „Ваксина срещу инфодемия” теория и практика.
• Повишаване на знанията на преподавателите и учителите в обучението на учениците за работа с пропаганда, дезинформация и фалшиви новини.
• Подпомагане на интегрирането на тези въпроси в учебните програми по различни предмети.
• Водене на разработването на училищна политика и планирането на действие в тази област.
• Как да разпознаваме фалшивите новини - 10 съвета за преподаване и изучаване на фалшивите новини.
• Опасност от дезинформация и фалшиви новини, както и засилване на критичното мислене.
• Инструменти за неформално обучение, състезателни дейности, игри, социален театър като средство за борба с фалшивите новини, онлайн инструменти.
• Геймификация и други упражнения за ученици (реални игри).

Надяваме се, че тази публикация, създадена от нас, ще ви бъде полезна при планирането и развитието на медийната грамотност на вашите ученици, аналитични умения и критично мислене за разпознаване на пропаганда, дезинформация и лъжци.

Екипът на проекта „JUIBAD – Присъединете се към нас в битката срещу дезинформацията“.