IO1 JUIBAD Manual for Teachers about Fake News – Greek

low angle photograph of the parthenon during daytime
low angle photograph of the parthenon during daytime
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 260
  • File Size 3,99 Mb
  • File Count 1
  • Create Date May 4, 2022
  • Last Updated July 17, 2023

IO1 JUIBAD Manual for Teachers about Fake News - Greek

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Σήμερα, η ζωή όλων μας είναι αδιανόητη χωρίς το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί μας επιτίθεται καθημερινά ποικίλο περιεχόμενο, σε μεγάλες ροές. Αυτό θέτει προκλήσεις για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων - να αξιολογήσουμε το περιεχόμενο που μας παρέχεται και να διαχωρίσουμε τις ειδήσεις από τους ψεύτες, καθώς και από την παραπληροφόρηση, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθεί η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας, η κριτική σκέψη και οι αναλυτικές δεξιότητες.

Ο ρόλος του σχολείου στην εποχή της παραπληροφόρησης είναι καθοριστικός. Ο γραμματισμός στα μέσα είναι το σύνολο των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των συνηθειών, που περιλαμβάνουν την ικανότητα κατανόησης των μέσων και της τεχνολογίας, την εύρεση, ανάλυση και αξιολόγηση των πληροφοριών που διαδίδονται σε διάφορα κανάλια μέσων.

Η εκπαίδευση στον γραμματισμό στα μέσα γίνεται αντιληπτή από τους προγραμματιστές αυτής της μεθόδου ως βασικός τρόπος κριτικής αξιολόγησης και ανάλυσης του περιεχομένου που φτάνει σε εμάς, επομένως σε αυτό το εργαλείο θα βρείτε συμβουλές για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σχετικά με ψεύτες, παραδείγματα εργασιών για τον εντοπισμό της πηγής και του ψεύτικο ειδήσεις, για την αξιολόγηση της χειραγώγησης των διαδεδομένων πληροφοριών, καθώς και εργασίες και ασκήσεις που προωθούν την αναγνώριση της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, πρέπει να βοηθήσουμε τους μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα και να αξιολογούν κριτικά το περιεχόμενό τους αναζητώντας, επιλέγοντας και διαδίδοντας πληροφορίες και ιδέες για προσωπικούς ή κοινωνικούς σκοπούς.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, 7 διαφορετικοί οργανισμοί PGI D-R Ivan Bogov, 5ο Γυμνάσιο Volou, Σύνδεσμος De Συνεργασία Al Desarollo Abarka, Intarational Institute of Applied Psychology and Human Sciencies Associazione Culturale, Vilnius Επαγγελματική Εκπαίδευση Τεχνολογιών, Namoi, Kapadokya Egitim Ve Arastima Dernegi, Το SC PSIHOFORWORLD ένωσε τις δυνάμεις του και ξεκίνησε το έργο JUIBAD - Ελάτε μαζί μας στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.

Το έργο έχει στόχο να προωθήσει τον έλεγχο γεγονότων και την κριτική σκέψη μεταξύ των μαθητών σχολείων για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης: μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στις ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με ρατσισμός, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία, διακρίσεις, καθώς και παράγουν ψευδείς πεποιθήσεις για θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να αυξήσουν τη ρητορική μίσους και άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

Το έργο βασίζεται στην παραγωγή 3 πνευματικών προϊόντων, μεταφρασμένων σε 9 γλώσσες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και αναμενόμενο αντίκτυπο. Ένα από τα 3 πνευματικά προϊόντα που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του έργου είναι μπροστά στα μάτια σας.

Ένα διαδικτυακό «Εγχειρίδιο για δασκάλους σχολείων ενάντια στις ψεύτικες ειδήσεις» είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που απευθύνεται σε δασκάλους σχολείων που περιλαμβάνει μεθοδολογίες για την προώθηση της κριτικής και πλευρικής σκέψης μεταξύ των μαθητών μέσω ασκήσεων επίλυσης προβλημάτων που επικεντρώνονται στην απομυθοποίηση των ψευδών ειδήσεων. ένα ψυχολογικό τεστ αφιερωμένο στον εντοπισμό μαθητών που κινδυνεύουν να υποστούν αρνητικές επιπτώσεις ψευδών ειδήσεων· μια μεθοδολογία gamification για απομυθοποίηση, πλευρική σκέψη, ανίχνευση ψεύτικων ειδήσεων με κριτική σκέψη με επικεφαλής δασκάλους και πρακτικά παραδείγματα. και ασκήσεις για δασκάλους που έχουν σχεδιαστεί για να εξηγήσουν την επίδραση των ψεύτικων ειδήσεων σε διάφορα πεδία διδασκαλίας για την αφοσιωμένη ένταξη στα κλασικά σχολικά προγράμματα.

Σε αυτό το μεθοδολογικό εργαλείο θα βρείτε τα ακόλουθα ζητήματα:
• Ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση σε διάφορα σχολικά μαθήματα «Εμβόλιο κατά της ανφοδημικής» θεωρίας και πρακτικής.
• Αύξηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών και των δασκάλων στην εκπαίδευση των μαθητών που χειρίζονται προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις.
• Βοηθώντας τους να ενσωματώσουν αυτά τα θέματα στο πρόγραμμα σπουδών διαφορετικών μαθημάτων.
• Καθοδήγηση στην ανάπτυξη σχολικής πολιτικής και στον σχεδιασμό δράσης σε αυτόν τον τομέα.
• Πώς να εντοπίζετε ψεύτικες ειδήσεις - 10 συμβουλές για τη διδασκαλία και την εκμάθηση των ψεύτικων ειδήσεων.
• Κίνδυνος παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων καθώς και αύξησης της κριτικής σκέψης.
• Εργαλεία μη τυπικής μάθησης, διαγωνιστικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κοινωνικό θέατρο ως εργαλείο καταπολέμησης ψεύτικων ειδήσεων, διαδικτυακά εργαλεία.
• Gamification και άλλες ασκήσεις για μαθητές (πραγματικά παιχνίδια).

Ελπίζουμε ότι αυτή η δημοσίευση, που δημιουργήθηκε από εμάς, θα σας φανεί χρήσιμη στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, των αναλυτικών δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης των μαθητών σας στην αναγνώριση της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και των ψεύτων.

Η ομάδα του έργου «JUIBAD – Ελάτε μαζί μας στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης».